Fjordingar är lata och envisa och hoppa kan de verkligen inte! Eller?

Handen på hjärtat: visst är fler än jag som någon gång dömt en häst efter håren? En häst som trotsar fördomarna om just fjordingarna är Linus. 


Malin Lindström och Linus (e. Champis 160 u. Liene 1900).

En snäll kille med talang

Linus har hunnit bli 17 år gammal och mäter 136,5 cm i mankhöjd. Han är en ärlig och trygg kille som tar det mesta med lugn. Linus gillar att gosa och kan blir riden av alla, och med de rutinerade ryttararna går han som en klocka. Men som alla andra så har Linus sina dåliga dagar, och då vill han helt enkelt inte. Han är hittils i beskrivningen "en ganska vanlig fjording", men Linus har en talang som många av oss inte sett hos fjordhästarna, han är nämligen en riktigt duktig hopphäst!


Linus hoppar gärna, och han gör det bra.

Malin och Linus
Malin Lindström är vän till Linus ägare, och hon rider honom några dagar i veckan. Första gången hon kom i kontakt med Linus var för ca6 år sedan, när han stod på en 4H-gård. Malin blev hans skötare ett tag, men började sedan rida på annat håll. I augusti 2008 träffade hon på Linus ägare, och än en gång började hon rida och sköta honom, och det har hon fortsatt med sedan dess.

Linus har alltid varit en duktig hopphäst, och han tycker att hoppningen är riktigt rolig. Malin säger att det framförallt var Linus positivitet i hoppningen som fick henne att vilja rida just honom, trots att hon redan hade många hästar runt sig. 


Linus är också en duktig dressyrhäst. 

Malin och Linus har tävlat en del hoppning, LC och LB lokalt, med vinst upp till LB. Målet är att tävla upp till 1 m, och delta i fjord-SM som går av stapeln i juli. Malin funderar på att kanske börja tävla dressyr, för när Linus är på bra humör kan han gå riktigt fint.

Ska den hoppa?!
Ute på tävlingarna stöter ekipaget på en del av de fördomar som folk har mot fjordingar. "Ska den hoppa?!" och "en sån kan man ju inte komma med". Men när Linus sedan hoppat låter det annorlunda. Folk blir både förvånade och imponerade. 

Summan av kardemumman är att vi alla bör tänka efter innan vi öppnar munnen och fäller en fördomsfull kommentar. Borde vi inte dömma individen framför rasen?

 

jag hittade detta fina par på någon länk.

 

jag tycker att en fjording kan vara lika bra som andra hästar och den fugerar lika som andra hästraser. jag förstår bara inte varför fler inte har den det är verkligen en toppenhäst ! Semlan är den första fjordhäst som jag har ridit och sköt om och hon är superbra !

Kommentera

Publiceras ej